Apotheek Naaldwijk

Wijziging openingstijden!

Wegens personeelstekort zijn wij genoodzaakt onderstaande                  openingstijden voorlopig aan te houden:

ma t/m vr 9.00 - 17.30 uur
zaterdag 10.00 - 16.00 uur


Bij Apotheek Naaldwijk bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Stokdijkkade 35
2671 GX Naaldwijk

Tel: 0174 62 84 88
E-mail recepten: recepten@apotheeknaaldwijk.nl
E-mail algemeen: info@apotheeknaaldwijk.nl

Voor artsen, ziekenhuizen en andere zorgverleners:
Voor digitale recepten vanuit het huisartsen-systeem of ziekenhuis-systeem is ons zorgmailadres: ap009178@ccse.ezorg.nl of 500134363@lms.lifeline.nl

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Remdesivir

Remdesivir is een virusremmer. Het zorgt ervoor dat het coronavirus SARS-CoV-2 zichzelf niet kan kopiëren. Hierdoor stijgt het aantal coronavirussen minder snel.

Artsen schrijven het voor aan ernstig zieke COVID-19 (corona) patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen. En bij COVID-19 patiënten die een grotere kans hebben op een ernstig verloop van de infectie.

Wat doet Remdesivir en waarbij gebruik ik het?

COVID-19 (corona)

COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Coronavirussen leven in de neus en de keel. Ze kunnen zich verspreiden van mens tot mens door bijvoorbeeld hoesten, niezen of door te zoenen.

Verschijnselen 
Bij een groot deel van de besmette mensen verloopt deze ziekte zonder ernstige verschijnselen. Maar vooral bij mensen met een verminderde afweer, zoals ouderen en langdurig zieken, kan dit ernstig verlopen. Deze mensen kunnen een longontsteking krijgen en hieraan overlijden.

Verschijnselen die veel voorkomen:

  • verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen en keelpijn;
  • hoesten;
  • benauwdheid;
  • koorts;
  • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).

Heeft u een van deze klachten? Laat u zich dan testen. Wilt u meer weten over het testen op COVID-19? Kijk dan op de website van het RIVM.

Behandeling
Remdesivir wordt gebruikt bij ernstig zieke COVID-19 patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen. Deze patiënten kunnen sneller herstellen door dit medicijn. Ook wordt remdesivir gebruikt bij COVID-19 patiënten die een grotere kans hebben op een ernstig verloop van de infectie.

Effect
Remdesivir kan ervoor zorgen dat u sneller beter wordt. Ook kan het de kans verlagen dat u aan COVID-19 overlijdt. Ernstig zieke COVID-19 patiënten die dit medicijn gebruiken liggen gemiddeld 4 dagen korter in het ziekenhuis.

Lees meer over covid-19 (corona) . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Niet alle bijwerkingen zijn nog bekend. U wordt tijdens het gebruik van dit medicijn extra gecontroleerd.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

    Heeft u een pijnstiller nodig tegen de hoofdpijn? Dan is paracetamol de eerste keus.

  • Misselijk gevoel

  • Huiduitslag

  • Leverschade

    Uw arts zal uw leverwaarden vóór en tijdens het gebruik van dit medicijn regelmatig controleren.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Ook kunt u griepachtige verschijnselen krijgen zoals koorts, hoesten, rillen en zweten. 

    Uw arts zal u goed in de gaten houden tijdens het gebruik van dit medicijn. Waarschuw direct uw arts als u een van de overgevoeligheidsklachten merkt.

  • Maagdarmklachten, zoals overgeven, opgeblazen gevoel, vol gevoel na weinig eten, zuurbranden en bloedverlies uit uw poepgat (anus).

    Deze klachten gaan meestal vanzelf over. Raadpleeg uw arts als deze klachten niet overgaan.

  • De werking van de nieren wordt snel slechter.

    • Dit merkt u aan minder plassen en donkere plas, hoofdpijn en misselijk zijn, vochtophoping zoals dikke enkels, handen of een dik gezicht. Ook kunt u bloed in de urine hebben. 
    • Heeft u hier last van? Waarschuw dan uw arts.
  • Hartritmestoornissen

    U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier kans op. 

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik Remdesivir gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft geen wisselwerkingen met andere medicijnen.

Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u nog meer gebruikt. Neem daarom uw medicatieoverzicht mee als u naar het ziekenhuis gaat. Of geef uw apotheek toestemming om uw medicatieoverzicht te delen met het ziekenhuis. Dit is een overzicht waarop staat welke medicijnen u gebruikt. Er staat ook andere belangrijke informatie op. Bijvoorbeeld of u allergisch bent voor bepaalde medicijnen. U kunt dit overzicht bij uw eigen apotheek opvragen. Krijgt u in het ziekenhuis nieuwe medicijnen, of verandert er iets aan uw medicijngebruik? Geef dit dan ook weer door aan uw eigen apotheek. Dan blijft uw medicatieoverzicht actueel.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Autorijden is meestal niet van toepassing bij COVID-19 patiënten die ernstig ziek zijn. Ook is er nog weinig bekend of u met dit medicijn veilig kunt autorijden. Overleg met uw arts.

alcohol? 
Alcohol irriteert de slijmvliezen van maag en darmen. Het vergroot daardoor de kans op bijwerkingen op uw maag en de darmen. Gebruik daarom liever geen alcohol tijdens het gebruik van dit medicijn en zolang u last heeft van uw maag en darmen.

alles eten?
Er is nog weinig bekend of u alles mag eten en drinken met dit medicijn. U wordt tijdens de periode dat u in het ziekenhuis ligt en u dit medicijn gebruikt extra gecontroleerd. Merkt u bijwerkingen na het eten of drinken van sommige voedsel? Geef dit dan door aan uw arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Dit medicijn moet onder toezicht van een arts of verpleegkundige in een ziekenhuis worden gegeven.

Hoe?
Uw arts of verpleegkundige zal het infuus geven. Het infuus duurt een half uur tot 2 uur.

Hoelang?
U gebruikt dit medicijn 3 tot 10 dagen.