Apotheek Naaldwijk

Wijziging openingstijden!

Wegens personeelstekort zijn wij genoodzaakt onderstaande                  openingstijden voorlopig aan te houden:

ma t/m vr 9.00 - 17.30 uur
zaterdag 10.00 - 16.00 uur


Bij Apotheek Naaldwijk bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Stokdijkkade 35
2671 GX Naaldwijk

Tel: 0174 62 84 88
E-mail recepten: recepten@apotheeknaaldwijk.nl
E-mail algemeen: info@apotheeknaaldwijk.nl

Voor artsen, ziekenhuizen en andere zorgverleners:
Voor digitale recepten vanuit het huisartsen-systeem of ziekenhuis-systeem is ons zorgmailadres: ap009178@ccse.ezorg.nl of 500134363@lms.lifeline.nl

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

minoxidil op de huid

Minoxidil lotion wordt gebruikt bij kaalheid.

Wat doet minoxidil op de huid en waarbij gebruik ik het?

Kaalheid

Verschijnselen
Een veel voorkomende vorm van permanente haaruitval is alopecia androgenetica of ‘haaruitval volgens mannelijk patroon’. Het komt voornamelijk voor bij mannen. Naarmate mannen ouder worden, kan de haargroei op het hoofd verminderen. Meestal begint het met kale plekken op de kruin en aan de slapen. De kale plekken kunnen zich langzaam uitbreiden en in sommige gevallen leidt dit tot volledige kaalheid.

Alopecia androgenetica komt ook bij vrouwen voor en wordt dan wel ‘haaruitval volgens het vrouwelijk patroon’ genoemd. Het begint meestal rond de menopauze. Het haar midden op het hoofd wordt dunner, waardoor u de hoofdhuid door de haren heen kunt zien. Vrouwen krijgen geen echte kale plekken.

Soms kan haaruitval plotseling op een bepaalde plek optreden waardoor u ronde of ovale kale plekken in behaarde gebieden krijgt, zoals op de hoofdhuid, wenkbrauwen, de baard- of schaamstreek. Deze vorm van haaruitval heet alopecia areata. Het komt voor bij zowel mannen als vrouwen.

Behandeling
Als kaalheid voor u een groot probleem is, kunt u overwegen minoxidil op de hoofdhuid aan te brengen. Raadpleeg eerst uw arts of er bij u sprake is van een vorm van kaalheid die met minoxidil is te behandelen.

Effect 
Minoxidil vermindert de haaruitval en bevordert na enkele maanden bij sommige mensen de haargroei. Het haar heeft vaak wel een wat andere kleur en structuur dan het oorspronkelijke haar.

Minoxidil werkt het beste bij mannen jonger dan veertig jaar die nog niet zo veel haarverlies hebben. Minoxidil vermindert de haaruitval bij een op de drie mannen en bij een op de twee vrouwen.

Na een jaar is het maximale effect bereikt. Voor een blijvend effect moet u dit medicijn elke dag gebruiken. Als u stopt, verdwijnen de nieuw gevormde haren weer. Merkt u na een jaar gebruiken nog geen enkele groei, dan is verder gebruik zinloos.

 

Lees meer over kaalheid . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

    Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Overmatige haargroei op andere plaatsen dan waar dit medicijn is opgebracht, zoals op de armen of benen of in het gezicht.

    Dit gaat weer over als u met dit medicijn stopt. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

  • Huidirritatie, zoals droge huid, jeuk, huiduitslag en branderig gevoel.

    Meestal komt het doordat de alcohol in de lotion de huid kan uitdrogen. Zeer zelden komt dit door een allergische reactie op het medicijn en moet u met het medicijn stoppen. Raadpleeg in dat geval uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Toename van het haarverlies tijdens de eerste weken van het gebruik.

    Meestal stopt dit na twee tot zes weken. Soms komt dit doordat onder invloed van dit medicijn oud haar uitvalt en nieuw haar hiervoor in de plaats komt. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. U kunt dit merken aan huiduitslag, jeuk en galbulten.

    Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. In zeldzame gevallen ontstaat er bij allergie ook opgezwollen lippen, tong of gezicht. Stop dan meteen het gebruik en waarschuw een arts. Bij allergie mag u dit medicijn niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Duizeligheid en irritatie van de ogen.

    Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

  • Heeft u een hart- of vaataandoening, zoals angina pectoris (pijn op de borst), een versnelde hartslag of een hartritmestoornis? Dit medicijn kan de hart- of vaataandoening verergeren.

    Gebruik dit medicijn daarom alleen in overleg met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik minoxidil op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Gebruik tijdens de behandeling geen andere huidproducten (crèmes, zonnebrandmiddel) op de hoofdhuid. Wilt u toch iets gebruiken? Overleg dan eerst met uw arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Wel is bekend dat dit medicijn overmatige haargroei bij de baby kan veroorzaken. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Na gebruik op de huid komt slechts weinig van dit medicijn in uw bloed en in de moedermelk. Dit is niet schadelijk voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Zorg dat uw haar en hoofdhuid volkomen droog zijn voordat u de lotion aanbrengt.
  • Er zijn verschillende toedieningsvormen op de markt, zoals een verstuiver en een depper. Welke toedieningsvorm het geschiktst voor u is, hangt af van de grootte van het te behandelen oppervlak en de hoeveelheid haargroei. Kijk voor de gebruiksaanwijzing op de verpakking of in de bijsluiter.
  • Gebruik een paar plastic of latex handschoenen om de vloeistof uit te smeren. Als u de vloeistof met uw blote vingers of handen aanraakt, was dan uw handen daarna grondig, anders kunt u daar ook meer haargroei krijgen.
  • De alcohol in de lotion geeft irritatie als het in aanraking komt met de ogen, de lippen, de binnenkant van de neus of op open wondjes. Komt de lotion per ongeluk in de ogen, de neus, de mond of in een wondje, spoel dan direct met veel water.

Wanneer?
U mag het medicijn gebruiken op elk moment van de dag. Gebruik het niet meteen na het douchen, omdat de hoofdhuid en het haar dan nog vochtig zijn.

Hoe lang?

  • Het effect is pas merkbaar vanaf vier maanden gebruik.
  • Merkt u na een jaar nog geen effect? Dan is verder gebruik niet zinvol. Het medicijn werkt namelijk niet bij iedereen.
  • Merkt u wel effect, dan moet u voor een blijvend resultaat dit medicijn elke dag gebruiken.