Apotheek Naaldwijk

Wijziging openingstijden!

Wegens personeelstekort zijn wij genoodzaakt onderstaande                  openingstijden voorlopig aan te houden:

ma t/m vr 9.00 - 17.30 uur
zaterdag 10.00 - 16.00 uur


Bij Apotheek Naaldwijk bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Stokdijkkade 35
2671 GX Naaldwijk

Tel: 0174 62 84 88
E-mail recepten: recepten@apotheeknaaldwijk.nl
E-mail algemeen: info@apotheeknaaldwijk.nl

Voor artsen, ziekenhuizen en andere zorgverleners:
Voor digitale recepten vanuit het huisartsen-systeem of ziekenhuis-systeem is ons zorgmailadres: ap009178@ccse.ezorg.nl of 500134363@lms.lifeline.nl

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

ditranol op de huid

Ditranol gaat overmatige schilfering van de huid tegen.

Artsen schrijven het voor bij psoriasis.

Wat doet ditranol op de huid en waarbij gebruik ik het?

Psoriasis

Bij psoriasis groeit de bovenste laag van de huid te snel. Hierdoor ontstaan verdikkingen en schilfers. Ook kan de huid ontstoken zijn en erg jeuken. De ernst van de aandoening varieert van 1 tot 2 kleine plekjes tot een uitgebreide schilfering van de huid. De oorzaak van psoriasis is niet bekend.

Behandeling
Psoriasis wordt meestal behandeld met salicylzuur, bijnierschorshormonen, lichttherapie (PUVA, UVA), teer, calcipotriol, calcitriol of in ernstiger gevallen met methotrexaat. Wanneer deze medicijnen onvoldoende werken of niet gebruikt kunnen worden, kan de arts ditranol voorschrijven.

Werking
Ditranol remt de groei van de huidcellen af en remt de ontsteking. U merkt het effect na 2 tot 3 weken.

Lees meer over psoriasis . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

  • Paarsbruine verkleuring van de plaatsen waar u de crème, gel of zalf aanbrengt (huid, haren, nagels) en van kleding, handdoeken, beddengoed, tegels en sanitair

    De verkleuring van de huid verdwijnt meestal na 1 à 2 weken vanzelf. De nagelverkleuring groeit vanzelf uit. De vlekken in textiel zijn niet te verwijderen. Gebruik daarom tijdens de behandeling oude handdoeken en draag oude, ruimzittende kleding. Vlekken in sanitair kunt u verwijderen door direct na het afwassen het sanitair schoon te maken met een zacht schuurmiddel.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Droge huid en irritatie van de behandelde plekken en de omringende huid. Irritatie merkt u aan een brandend en stekend gevoel, roodheid en soms jeukende uitslag

     Meestal begint u met een lage sterkte om irritatie te voorkomen. Geleidelijk kan de arts de sterkte verhogen. Neem contact op met uw arts, wanneer u last blijft houden van huidirritatie.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Blaren op de huid

    Dit wordt in zeer zeldzame gevallen veroorzaakt door een te hoge sterkte. Overleg met uw arts als u blaren krijgt.

  • Oogontsteking, als dit product per ongeluk in de ogen terecht komt

     Wees dus voorzichtig met het gebruik en was uw handen goed na toediening, zodat u het niet per ongeluk in uw oog wrijft.

  • Overgevoeligheid voor ditranol. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk.

    Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik ditranol op de huid gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de ingesmeerde plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende weg smeert. Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette middel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere middel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Na gebruik van ditranol op de huid komt slechts weinig van dit medicijn in uw bloed. Hierdoor kan dit medicijn vrijwel niet in de moedermelk terecht komen.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Het medicijn kan op 2 manieren worden gebruikt.

Korte-contacttherapie

  • Omdat thuisbehandeling lastig is, wordt de korte-contacttherapie vaak uitgevoerd tijdens dagbehandeling in kliniek of ziekenhuis. Of u krijgt instructie tijdens een aantal dagen per week in kliniek of ziekenhuis. Daarna zet u de behandeling thuis voort, waarbij u 1 of 2 keer per week terugkomt naar het ziekenhuis.
  • Breng de crème of zalf aan op de aangedane plekken. Als de huid zeer schilferig is, kunt u de huidschilfers (voorzichtig) voor het aanbrengen van de crème, gel of zalf verwijderen.
  • Uw arts schrijft voor hoe lang u de crème, gel of zalf moet laten zitten. Dit varieert van een kwartier tot één uur. Meestal begint u met een korte tijdsduur, waarna elke 3 dagen de tijd wordt uitgebreid of een hogere sterkte wordt gekozen. Dit is afhankelijk van de reactie van uw huid. Een goede reactie is een prettig prikkelend en warm gevoel op de huid. Als u pijnlijke irritatie krijgt moet u contact opnemen met uw arts.
  • Smeer de crème, gel of zalf niet op het gezicht, op de geslachtsorganen of in lichaamsplooien. Deze huiddelen kunnen snel geïrriteerd raken.
  • Een heel enkele keer kan de huidarts u adviseren wel op plekjes van het gezicht aan te brengen. Zorg er dan voor dat het medicijn niet in uw ogen komt, omdat anders een ernstige oogontsteking kan ontstaan.
  • Was de vinger waarmee u het medicijn heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is verkrijgbaar in uw apotheek. Was de crème, gel of zalf na de voorgeschreven tijd goed af met een zure zeep, dit is een zeep met zuurgraad (pH) 5,5 of lager.

24-uurstherapie

  • Deze 24-uurstherapie wordt vooral toegepast bij mensen die opgenomen zijn in een kliniek of ziekenhuis. De reden is dat de kans op bijwerkingen van deze 24-uurstherapie groter is dan van de korte contacttherapie. Bovendien is het lastig om thuis uit te voeren.
  • Breng de crème, gel of zalf 's avonds voor het slapengaan aan op de aangedane plekken en masseer de crème of zalf voorzichtig in. Als de huid zeer schilferig is, kunt u de huidschilfers (voorzichtig) voor het aanbrengen van de crème, gel of zalf verwijderen.
  • Smeer de crème, gel of zalf niet op het gezicht, op de geslachtsorganen of in lichaamsplooien. Deze huiddelen kunnen snel geïrriteerd raken. Zorg er voor dat het medicijn niet in uw ogen komt, omdat anders een ernstige oogontsteking kan ontstaan.
  • Afhankelijk van de reactie van uw huid, zal uw arts elke 3 tot 4 dagen de sterkte van de crème, gel of zalf verhogen. Een goede reactie is een prettig prikkelend en warm gevoel op de huid. Als u pijnlijke irritatie krijgt moet u contact opnemen met uw arts.
  • Was de vinger waarmee u het medicijn heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is verkrijgbaar in uw apotheek.
  • Was de volgende avond (dus na 24 uur) eventuele crème-, gel- of zalfresten van uw huid. Breng de crème, gel of zalf daarna opnieuw aan.

Hoe lang?

  • Korte contacttherapie: de behandeling duurt meestal 8 tot 12 weken.
  • 24-uurstherapie: de behandeling duurt meestal 4 tot 6 weken.