Apotheek Naaldwijk

Wijziging openingstijden!

Wegens personeelstekort zijn wij genoodzaakt onderstaande                  openingstijden voorlopig aan te houden:

ma t/m vr 9.00 - 17.30 uur
zaterdag 10.00 - 16.00 uur


Bij Apotheek Naaldwijk bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Stokdijkkade 35
2671 GX Naaldwijk

Tel: 0174 62 84 88
E-mail recepten: recepten@apotheeknaaldwijk.nl
E-mail algemeen: info@apotheeknaaldwijk.nl

Voor artsen, ziekenhuizen en andere zorgverleners:
Voor digitale recepten vanuit het huisartsen-systeem of ziekenhuis-systeem is ons zorgmailadres: ap009178@ccse.ezorg.nl of 500134363@lms.lifeline.nl

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

alirocumab

Alirocumab vermindert de hoeveelheid cholesterol en andere vetten in het bloed.

Artsen schrijven het voor bij te veel cholesterol en vet in het bloed, als een dieet of andere medicijnen niet voldoende helpen of te veel bijwerkingen geven.

Wat doet alirocumab en waarbij gebruik ik het?

Te hoog cholesterol- en/of vetgehalte

Verschijnselen

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam gebruikt om cellen, hormonen en gal te maken. Cholesterol is ook nodig om vetten te verwerken en door ons lichaam te vervoeren. Vetten (triglyceriden) zijn belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van cellen. 

De lever maakt cholesterol, maar het wordt ook via voedsel opgenomen. Het bloed vervoert het cholesterol samen met vet als kleine bolletjes naar de lichaamscellen. Sommige bolletjes zijn nogal kleverig. Het cholesterol in deze bolletjes heet LDL-cholesterol. Als er teveel LDL-cholesterol in het bloed is, blijft dit aan de binnenkant van de bloedvaten plakken. Hierdoor kunnen de vaten vernauwen of verstopt raken. Dit heet atherosclerose (aderverkalking).

Atherosclerose vergroot de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding).

 

Oorzaak

Te veel slecht cholesterol of vet in ons bloed kan ontstaan als ons lichaam te veel cholesterol aanmaakt of als we te vet eten, of beide. Ook bestaat er een erfelijke vorm van te hoog cholesterol, die vooral in bepaalde families voorkomt.

 

Behandeling

Bij teveel cholesterol of vet in het bloed adviseert uw arts u om een vet- en cholesterolverlagend dieet te houden. U kunt hiervoor ook een diëtist raadplegen.

Als een dieet niet voldoende is, schrijft uw arts meestal een ‘statine’ voor om het cholesterol en vet in uw bloed te verlagen. Als dit niet voldoende werkt, kan uw arts alirocumab voorschrijven.

 

Werking

Alirocumab vermindert de hoeveelheid cholesterol en de hoeveelheid van andere vetten in het bloed. Hierdoor heeft u minder kans op hart- en vaatziekten.

 

Effect

Binnen 2 weken vermindert de hoeveelheid cholesterol en andere vetten in uw bloed.  

Zelf merkt u niet veel van de werking van dit medicijn. U weet pas of het werkt bij een bloedonderzoek. Toch is het belangrijk dat u dit medicijn blijft gebruiken. Alleen dan vermindert alirocumab de kans op hart- en vaatziekten.

Lees meer over te hoog cholesterol- en/of vetgehalte . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Pijnlijke mond- en keelslijmvliezen, een loopneus en niezen

    Overleg met uw arts als uw klachten niet overgaan of als deze ernstig zijn.

  • Pijn, zwelling en roodheid op de plek van injectie

    Wissel de plek van injectie af om dit te voorkomen. U kunt alirocumab in uw buik, bovenbeen of in de buitenkant van uw bovenarm spuiten. Overleg met uw arts bij zwellingen op de huid.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Griepachtige verschijnselen, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen

    Overleg met uw arts als uw klachten na een paar dagen niet overgaan of als de klachten zeer ernstig zijn.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Overleg dan met uw arts. In zeldzame gevallen kunt u ook last krijgen van een ernstige overgevoeligheid. Dit merkt u aan benauwdheid, flauwvallen of een opgezwollen gezicht, keel of tong. Of een ontsteking van de bloedvaten. Dit merkt u aan diarree met huiduitslag of paarse vlekken op de huid. In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts waarschuwen of naar de Eerste-hulpdienst gaan.

    Als u overgevoelig bent voor alirocumab, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik alirocumab gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

U mag autorijden en drinken zoals u normaal doet.

Alles eten?

Met dit medicijn kunt u in principe alles eten of drinken. Dit medicijn werkt wel het beste als u een vet- en cholesterolverlagend dieet volgt. Overleg hierover met uw arts of een diëtist.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap

Gebruik dit medicijn niet als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het is niet bekend of dit middel schadelijk is voor het ongeboren kind. Gebruikt u dit medicijn en denkt u erover om zwanger te worden? Overleg dan met uw arts.

Borstvoeding

Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Bij starten van de behandeling met alirocumab leert u van uw arts of verpleegkundige hoe u de injectie bij uzelf onder de huid moet spuiten.
  • Lees ook de instructies in de bijsluiter.
  • Kies elke keer een andere injectieplaats, dat verkleint de kans op pijn en zwelling van de injectieplaats.

Wanneer?

Meestal gebruikt u dit medicijn 1 keer per 2 weken of 1 keer per maand. U mag dit medicijn op elk moment van de dag gebruiken. Het beste kunt u een vaste dag met een vast tijdstip kiezen. Dan vergeet u het medicijn minder snel.

Hoelang?

Als dit medicijn uw cholesterol en andere vetten in uw bloed voldoende verlaagt, kunt u dit medicijn langdurig gebruiken.